De koninginnen zijn weer actief!

Vandaag is de temperatuur boven de 15 graden en ga ik samen met Kees voor het eerst onder de deksel in de kast kijken. Deze week heb ik al een tijdje voor de vliegopening van mijn kasten zitten kijken en de bedrijvigheid van de bijen gezien, die met grote hoeveelheden stuifmeel aan de pootjes op de vliegplank landen en de kast in gaan. Het ziet er allemaal goed uit, de hele zak suikervoer is opgepeuzeld en ik zie veel bijen door het plastic in de kast. Maar hoe zou het binnen zijn?
Ik begin bij de kast met de ‘oranje’ bijen.  Als ik de deksel van de kast til, zie ik dik gevulde ramen en héél veel, rustige bijen. Dit ziet er goed uit: er zit veel voer in de kast, veel stuifmeel én ik heb gesloten en open broed en zie diverse bijen die door de dekseltjes naar buiten komen! De geboortes van de nieuwe bijen. De koningin doet haar werk en als ik heel goed kijk, zie ik ook eitjes: yes!
In de onderste kast zie ik de oranje koningin lopen! en net voordat ze naar de andere kant van het raam loopt, weet Kees haar op de foto te zetten: prachtig!! Op een raam met voer, stuifmeel, open en gesloten broed, helemaal goed.
Ik zie ook al 2 grote darren en onder aan de ramen zijn diverse uitbouwen met darrencellen, open en gesloten. Vroeg in het seizoen, maar even navragen wat ik hiervan moet vinden … Mooi voor nieuwe koninginnen, die bevrucht moeten worden, maar ik wil nog niet dat ze gaan zwermen.
In mijn andere kast heb ik nauwelijks rook nodig om zonder problemen de volle raampjes op te tillen. Prachtig om te zien hoeveel bijen er in de kast zijn, mooi samen gepakt en ze lijken geen hinder te hebben van mijn nieuwsgierigheid. Echt genieten om dit nieuwe leven in de kasten weer te kunnen zien!

20150408 oranje koningin

Een gedachte over “De koninginnen zijn weer actief!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s