bijenkasten verplaatsen in de winter

Zondag 25 januari 2015
We hebben een week vorst gehad, ik heb alle forums over bijen gelezen over het verplaatsen van bijenkasten in de winter en we krijgen van diverse imkers wisselende adviezen. Wim geeft de doorslag: de temperatuur gaat weer stijgen, we moeten niet langer wachten.
Het park is drassig, maar de molshopen en de houtsnippers zijn nog bevroren. Zeer behoedzaam moeten we de kasten optillen, spanbanden er om heen en dan op een soort Alkmaarse kaasdrager, maar dan voor bijenkasten, heel voorzichtig, naar de nieuwe tafels. We verplaatsen onze 4 kasten en 2 uur laten staat alles op z’n plek.
Voordat we de vliegplank weer open doen, wil ik bij mijn kasten de Apifonda op het voergat leggen. Voor de zekerheid trek ik mijn pak en handschoenen aan en dat is niet voor niks. Als ik het voergat open, zie ik al direct de bijen bovenin de kast, op de ramen zitten en er ontsnappen er een stuk of 10, voordat ik de zak met suikervoer heb kunnen plaatsen. Dat was geen goed plan.
We sluiten de kast snel af en als we de vliegplanken weer open zetten, zijn er ook nog bijen die gaan vliegen. Die gaan het waarschijnlijk niet redden. Ik hoop dat de rest van het volk binnen blijft en zich bij de reinigingsvlucht opnieuw zal oriënteren op de nieuwe plek, met in het voorjaar een mooi broednest in de kast en voldoende voer voor een goede stDSC00255art.

DSC00253

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s